Als er weer structureel grenscontroles in Europa komen, komt de Europese economie opnieuw in een recessie terecht. Het bruto binnenlands product van de gehele EU loopt in een periode van tien jaar dan zeker 470 miljard euro terug.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse instituut Prognos AG, in opdracht van de Duitse economische denktank Bertelsmann Stiftung.
Door de vluchtelingenstroom staat er flinke druk op het Verdrag van Schengen, waarmee personen paspoortvrij kunnen reizen tussen de aangesloten landen. Maar het opnieuw invoeren van permanente grenscontroles heeft ook nadelen voor het economische verkeer.
Als een vrachtwagen bij de grens moet wachten, kunnen de kosten flink oplopen. Een uur wachten kost zeker 50 euro. Dat leidt tot hogere prijzen voor de consument, en dat drukt de groei van de economie, zo stellen de onderzoekers.
Miljardenschade voor Nederland
Het onderzoek gaat uit van twee scenario’s. In het eerste, positieve scenario zijn de extra kosten om producten de grens over te krijgen 1 procent. Over 10 jaar zou de economie van de Europese Unie dan een schade oplopen van 470 miljard euro.
In het andere, sombere scenario lopen de extra kosten door de gesloten grenzen op tot 3 procent. De schade is in dat geval 1,4 biljard euro. Dat is grofweg 10 procent van het totale bbp van de 28 EU-landen.
De Nederlandse economie zou in het positieve scenario met 16 miljard euro krimpen, en in het negatieve geval met zo'n 50 miljard euro.
Britten krijgen ook klappen
Ook buiten de Schengenzone loopt de schade flink op. Volgens het onderzoek zou de Britse economie zelfs meer klappen krijgen dan de Duitse.
In het positieve scenario krimpt het Duitse bbp tussen 2015 en 2025 met 77 miljard euro, mocht de Schengenzone worden afgeschaft. In Groot-Brittannië zou dat in hetzelfde scenario ruim 87 miljard euro zijn. In de pessimistische vooruitzichten zou de Duitse economie met 234 miljard euro krimpen, en de Britse met 264 miljard euro.
(Zie ook onderstaande grafiek, klik voor vergroting)
De studiedienst van het Europese Parlement publiceert dinsdag een soortgelijk rapport. Daaruit blijkt dat het sluiten van de binnengrenzen 100 miljard per jaar kan kosten, meldde het AD maandag. Nederland zou, na Duitsland, het grootste slachtoffer zijn.
Crisis als in 2008
Uit het onderzoek blijkt dat de handel binnen Europa met 10 tot 20 procent terugloopt als er weer permanente grenscontroles komen. Dat betekent een harde slag voor bijvoorbeeld de transportsector, maar ook het toerisme zal een tik krijgen.
De nieuwe grenscontroles en externe klappen, zoals het afkoelen van de Chinese economie, kunnen Europa weer terugwerpen naar een crisis als in 2008, waarschuwt het rapport.
Lees ook
3 alternatieven voor grenszone Schengen: hoe voordelig is dat voor Nederland?
Deze Brabantse vakantieparkkeizer verdient miljoenen met de opvang van vluchtelingen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl